Säännöt

Viikkokisojen säännöt - pelitapana king of the beach

Lopputurnaukseen pääsy vaatii kaudella 2019 osallistumisen vähintään kolmeen viikkokisaan sekä seuran 20 € jäsenmaksun maksamisen (alaikäisiltä 10 €).

(Kesällä 2019 viikkokisoihin ensi kertaa tulevat kokeneet pelaajat (taustalla biitsiä kilpatasolla tai lentopalloa liigassa tai ykkössarjassa) voivat anoa villliä korttia ylälohkoihin lähettämällä viimeistään kisaviikon maanantaina sähköpostia osoitteeseen tbv@turkubeachvolley.fi otsikolla "Villi kortti" ja kertomalla lyhyesti pelikokemuksesta. Tavallisesti uusi pelaaja aloittaa kuitenkin alimmasta lohkosta rankingin loppupään pelaajien kanssa eli liian kovatasoiseen lohkoon joutumista ei ensimmäisellä kerralla tarvitse murehtia. HUOM! Jatkossa villien korttien jakaminen painotetaan toukokuulle ja myöhemmin kesällä tiukemmat kriteerit. Tarkoituksena jakaa wc-paikkoja lähinnä kokeneille uusille pelaajille, jotka aikovat olla mukana koko kesän lopputurnaukseen saakka.)

Edellä mainittu villi kortti asia on hallituksen käsittelyssä ja oikeudet muutoksiin pidätetään.

Viikkokisat pelataan normaaleilla beach volleyn säännöillä (torjunta on 1. kosketus, syöttöä ei saa peittää, pelipaikka vapaavalintainen mutta syötetään vuorotellen, vastustajan puolella voi käydä kunhan ei häiritse) seuraavin tarkennuksin: 

- Vastaanotto ja puolustus aina kovalla kosketuksella - ei sormilla rääpimisiä eikä avokämmenin, poikkeuksena vain kovan lyönnin ns. reaktiopuolustus

- Hyökkäys aina kovalla kosketuksella - iskulyönti, tsekkaus, rystysillä tai sormenpäillä suorin sormin 

- Palloa ei saa toimittaa verkon yli sormilyönnillä - piste uusitaan, jos ei ole selvää ehtikö hyökkääjä lyödä sormilyöntipassin jälkeen palloa verkon omalta puolelta

- Hyppypassi kielletty. Sormilyöntipassin puhtautta ei tulkita alalohkoissa, hihapassi silti aina suositeltava liikkeestä ja takakentältä. Miesten lohkoissa 1 ja 2 sekä naisten lohkossa 1 vaaditaan sääntöjen mukainen sormipassi. Kaksoiskosketus, ylipitkä saatto ja kaatuessa tai juoksusta heitetyt sormipassit kokonaan pois niin ollaan jo lähellä biitsin sääntöjen mukaista sormipassia. 
 

- 21 pisteen katto (erä voi ratketa 21-20), puolia vaihdetaan 7 pisteen välein

- Rankingissa heikompi pari saa valita ensin joko puolen tai syötön/vastaanoton eli lohkon 1. ei pääse koskaan valitsemaan ensin (poikkeuksena villikortti-pelaaja ei saa valita ensin) 
- Pelaajat tuomaroivat itse reilun pelin hengessä - epäselvät pisteet uusitaan

HUOM! Kun pelaajat tuomaroivat itse niin tuomarointi perustuu siihen että verkkokosketukset, torjuntakosketukset ja huonot pallokosketukset yms virheet tunnustetaan itse - viimeistään sitten kysyttäessä jos tilanne on ollut epäselvä esim. kahden pelaajan pallontavoittelutilanteessa. Kiistapallo eli pisteen pelaaminen uudelleen on järkevä ratkaisu epäselvissä tilanteissa. Vastustajan psyykkaaminen ei myöskään ole pelin hengen mukaista, ja tähän lasketaan myös toistuva kiistapallon vaatiminen rajapalloissa sekä vastustajan virheiden huutelu ja kyseleminen selvissäkin tilanteissa. Rajapalloissa on syytä huomioida, että raja saattaa liikahtaa hiekan siirtyessä vaikka pallo osuisi selvästi useita senttejä sen ulkopuolelle. Joka tapauksessa yksi pelaaja pelaa keskimäärin toistasataa pistettä yhtenä kisailtana, joten yksittäiset pisteet eivät kokonaisuutta ratkaise. 

Kisa pelataan soolona (king of the beach) eli paria ei tarvitse, ilmoittaudu mukaan ajoissa ja tarkista oman lohkon alkamisaika kotisivuilta kisapäivänä neljän jälkeen. Yhdellä kertaa pelataan neljän pelaajan lohkossa kolme erää eli kaikki vs kaikki. 1. erässä rankingpisteiltään paras ja neljäs pelaavat yhdessä, 2. erässä parina paras ja kolmas ja 3. erässä parina paras ja toinen. Jos pelaaja voittaa kaikki erät yhdellä pisteellä (21-20) niin illan saldo on +3 ja sijoitus lohkossa ensimmäinen. Sijoituksen, pistesaldon sekä lohkon pelaajien edeltävien rankingien eli lohkon tason perusteella lasketaan yhdestä kisasta saatavat rankingpisteet (edeltävä paras ja heikoin ranking ovat kunkin lohkon peruspisteiden ääripäät). Pelaajan rankingiin lasketaan mukaan kaksi viimeisintä kisaa (kauden alussa lähtöpisteet + 1. kisan pisteet ja ensikertalaisilla ainoan kisan pisteet x 2).

Mikäli pelaaja luovuttaa jossakin vaiheessa kolmea erää, niin kisaa jatketaan ensisijaisesti aina keskeytystilanteesta, jos löytyy suunnilleen samantasoinen täytepelaaja ja muille sopii (tarvittaessa kolmen pelaajan äänestys). Jatkajat pelaavat sijoista yksi, kaksi ja kolme ja luovuttaja saa kisasta lohkon 4. sijan rankingpisteet pistesaldolla -18. Mikäli pelaaja luovuttaa eikä eriä pelata loppuun täytepelaajan kanssa (samantasoista täytepelaajaa ei ole saatavilla), niin luovuttaja merkitään hävinneeksi kaikki erät 15-21 (pistesaldo -18) ja muut saavat rankingjärjestyksessä sijojen 1.-3. rankingpisteet saldolla +6. Jos viikkokisavastaava joutuu keskeyttämään kisan turvallisuussyistä esim. äkillisen ukkosmyrskyn takia eikä sitä voida jatkaa enää samana iltana, niin vain kokonaan valmiiksi pelattujen lohkojen pisteet huomioidaan.

Weekly game rules - king of the beach format

Official beach volley rules with following exceptions: no overhand setting over the net, no jump setting, overhand setting refereed by the book only in men's groups 1 and 2 and in ladies' group 1. Set ends at 21 points. Lowest ranked pair gets to choose either side or serving/receiving for each set (seed 1 never gets to choose).

You don't need a partner as we form groups of four players, just sign in to a weekly game event and then check your group's starting time from here on the game day. On the 1st set 1st and 4th seed play against 2nd and 3rd, on the second set 1st and 3rd seed play against 2nd and 4th and on the third set 1st and 2nd seed play against 3rd and 4th ranked. If a player wins all 3 sets by one point (21-20) he/she gets +3 total and 1st position. A player gets event score on the basis of position, total score and group's players' previous rankings (1st and 4th seed's previous ranking scores determine the basic points of each group). Ranking score equals two last event scores of a player or single event score doubled in case a player has attended only once. 

You have to participate at least three times and pay the membership fee 20 € (10 € for underaged) if you want to take part in the final tournament on the 27th of August. Competition level players may apply for wildcard ranking by sending an email about previous experience to turkubeachvolley@gmail.com (please use subject "Villi kortti").

Kv. lentopalloliiton sääntösivusto:
http://www.fivb.org/EN/Refereeing-Rules/RulesOfTheGame_BVB.asp